Onszelf beter leren kennen en beter worden in het werk wat we doen, dat is ons doel! Maar hoe doen we dit dan?

In oktober zijn we met een team van acht Into Controllers afgereisd naar Landgoed Zonheuvel in Doorn, omringd met prachtige natuur, om daar aan een driedaags (werk) retreat van Presence-At-Work deel te nemen. Voor Presence-At-Work staat collectief leiderschap centraal, met voor dit retreat als doel ‘’Leiden vanuit je Authentieke Kern’’.

We kunnen niet alles al verklappen, omdat ook onze nieuwe Into Controllers dit retreat nog mogen gaan meemaken. Toch willen we wel erg graag iets van deze unieke ervaring delen.

Direct in de eerste uurtjes van dag 1 werd het ons duidelijk dat leiderschap iets is dat van binnen zit. Ons innerlijk is namelijk de plek van waaruit we opereren en acties initiëren. Onze gedachten, gevoelens, bedoelingen, mentale gesteldheid en overtuigingen maken hét verschil in het resultaat. We konden dus ook al snel concluderen dat deze dagen in het teken gingen staan van onszelf leren kennen en naar binnen kijken. In het begin wat spannend, want ja, dit is niet iets wat je dagelijks – en zeker niet samen met je collega’s – doet. Gelukkig liep dit snel los en stond iedereen open om er een paar fijne (en achteraf toch wel vermoeiende 😉) dagen van te maken.

Zo hebben we op de eerste dag een persoonlijkheidstest mogen ondergaan. Niet zo een standaard test met een veel te lange lijst vragen, maar eentje die gebaseerd is op je gehele lichaamsintelligentie – in hoofd, hart en romp – en je houding. Deze test heet Leader Being Strength Indicator (“LBSI©”). We gaan er niet te diep op in, maar het is een verfrissende check op hoe je functioneert als geheel, met als uitkomst een profiel voor jou als persoon in 4 cijfers.

Heel eerlijk, wij hadden ook onze bedenkingen hierbij, maar na wat zelfreflectie kwamen we toch wel tot de conclusie dat de resultaten verdacht goed kloppen.

Met dit profiel konden we de deze dagen aan de slag. Wat betekent dat nu eigenlijk? En in welk opzicht herken je dit bij jezelf? Hoe kun je deze sterktes het beste gaan benutten op werkveld, maar ook in je privéleven? Daarnaast gaf het ook inzichten en ‘’aha’’ momentjes met betrekking tot je naasten en collega’s. Het kennen en (h)erkennen van iemands voorkeuren en eigenschappen geeft ruimte om elkaar te begrijpen bij bepaalde keuzes en gedragingen. Het kennen van de profielen van je collega’s is erg waardevol tijdens het samenwerken hebben we gemerkt. Zelfs weken na het retreat praten we af en toe nog steeds in cijfertjes naar elkaar haha!

Tijdens het retreat hebben we elkaar regelmatig mogen coachen. Zo zijn we bijvoorbeeld in een coaching sessie gaan kijken naar beperkende overtuigingen die ons (soms kunnen) tegenhouden. We kennen allemaal wel dat ‘stemmetje’ dat zegt waarom je bepaalde dingen niet moet doen en je dus klein houdt. Daar erop in te zoomen weten we nu goed hoe hiermee om te gaan en voor onze dromen te kiezen! Deze gesprekken waren een teken voor ons om uit onze comfort zone te stappen en uitdagingen aan te gaan.

Overigens hebben we tijdens het gehele retreat regelmatig aan journalen gedaan – oftewel vanuit zelfbewustzijn intuïtief schrijven over je ervaringen en gevoelens. Op deze manier konden we reflecteren hoe we bepaalde concepten en oefeningen hebben ervaren, en wat voor impact dat op ons maakt. Hier kregen we telkens specifieke vragen bij om te beantwoorden, een goede manier om wat dieper in te zoomen bij jezelf en jezelf vragen te stellen waar je niet elke dag mee bezig bent.

Op de laatste dag zijn we gaan reflecteren op wat we mee kunnen nemen naar huis en toepassen in ons dagelijkse leven. Hetgeen wat je dus niet gaat uitstellen, maar gewoon morgen mee begint. Veelbelovende doelstellingen werden tot uiting gebracht en de nieuwe energie voelde je stromen. Eenmaal thuis hebben we rustig de tijd gehad om het retreat te verwerken en konden daarna met frisse en nieuwe energie aan de slag voor onze klanten.

Binnenkort staat er nog een 1-op-1 coaching sessie gepland waarbij we in gaan zoomen op de persoonlijke doelstellingen en wat we in de praktijk mee hebben genomen van deze drie dagen.

Dit retreat zijn we allemaal op zoek gegaan naar een goede balans. Een goede balans tussen het ZIJN en het DOEN. We weten nu wat we aandacht willen geven en ook hoe we dit kunnen doen. Het heeft ons als team sterker gemaakt en we hebben veel nieuwe energie gekregen om vol goede moed aan de slag te gaan, voor al onze klanten en projecten.

Bij Into Control hechten we veel waarde aan persoonlijke ontwikkeling. We willen graag alle (toekomstige) Into Controllers kennis laten maken met Presence-At-Work’s gedachtegoed, omdat we echt geloven dat dit waarde toevoegt voor zowel jezelf, het team, maar ook om ons werk goed te kunnen doen. Het mooie is dat we nog niet uitgeleerd zijn, want er zijn nog meer retreats die we later nog kunnen en mogen gaan volgen! Onszelf nog beter leren kennen en beter worden in het werk wat we doen, dat is ons doel!

Benieuwd wat Presence-At-Work voor jullie organisatie kan betekenen? Bekijk dan de website van Presence-At-Work.

 

Ervaring uit de praktijk 

Into Control Academy heeft op ons verzoek een praktische maatwerk programma ontwikkeld en verzorgd voor onze medewerkers. De ervaren docenten zijn in staat gebleken om op een boeiende wijze een brug te slaan tussen de praktijk en de theorie.

Chelize Perez

Manager Revisio, Van Ameyde

Deze cursus geeft een uitstekend inzicht in de achtergronden, algemene werking en opzet van een control framework. Het kan hierdoor ook goed gebruikt worden om draagvlak te creëren voor een ISAE 3402 of ERM implementatie.

Risk Manager

Financiële Dienstverlening

Cursus biedt veel meerwaarde. Risico Management krijgt een prominente plek en de cursus geeft veel handvatten om de Riskfunctie te professionaliseren. Docenten hebben veel kennis en ervaring en zetten dit op de juiste wijze in.

Kwaliteitsmanager

Zorg